Szombat, 2023.Ápr.01, 00:12:57
Üdvözöllek Vendég | RSS

Főoldal » 2014 » Február » 3 » 2013-as beszámoló tervezet
21:41:23
2013-as beszámoló tervezet

A Hétdomb Természetbarát Egyesület 2013-as évének szakmai beszámolója

 

(Tervezet! Várom a kiegészítéseket, észrevételeket...)

 

A 2013-as év 15 éves jubileumunk jegyében telt. Ennek szellemében két kiemelt kulturális rendezvényünkön mutattuk be a természet szépségeit, népszerűsítettük a természetjárás testi-lelki egészségmegőrző hatását:

-         Április 16-án  „A természet költészete” címmel fotókiállításra és verses találkozóra vártuk az érdeklődőket a Közösségek Házába (A kiállításon Fehér István, Feketéné Móró Erzsébet, Őri Zsuzsanna és Rácz János fotói voltak. Verset mondott tagjaink közül: Appelshoffer Józsefné, Csoknyay Istvánné, Fábos Józsefné, Feketéné Móró Erzsébet, Németh Margit, Őri Zsuzsanna. A műsorban fellépett: Zsula Ákos. Szervező: Őri Zsuzsanna).

-          Október 10-én "A természet csodái” – Müller Nándor természetfotós kiállítását szerveztük meg a színházban, ahol a 15 éves "Hétdombosok" pillanataiból is ízelítőt adtunk (A műsorban fellépett: Zsula Ákos. Szervező: Őri Zsuzsanna).

 

Táborainkon kívül, 70 saját szervezésű nyílt túránk volt, amelyekre az ifjú-, közép- és főként idősebb korosztályt képviselő 60 tagunkon kívül térítésmentesen vártunk minden érdeklődőt. Hagyományos és egyéb túráinkon kívül 3. éve vártuk a „Kirándul a család” és a „Túra az egészségünkért” túráinkra tagjainkat és sajnos kevés érdeklődőinket (Szervező: Őri Zsuzsanna). 2013-ban túrát vezettek: Bora Tiborné, Breitenstein Ferenc, Enyezdiné Tamássy Magdolna, Feketéné Móró Erzsébet, Horváth Attila, Kühár Zsuzsa, Németh Katalin, Németh Margit, Őri Zsuzsanna, Zana Szilvia. Megyei és „Mecsek Egyesület”-i nyílt túrát is vállalt: Breitenstein Ferenc, Feketéné Móró Erzsébet és Őri Zsuzsanna. Túravezetői munkájukat ez úton is köszönjük!

Pünkösdkor ismét kis csapatunk képviselte a baranyai turistákat és városunkat, ezúttal Tatán, a Gyalogtúrázók XX. Országos Találkozóján (Szervező: Feketéné Móró Erzsébet). Július 29-től augusztus 4-ig Börzsönyi Barangolások Túratáborunkban ismerkedhettünk a vidék értékeivel, szeptember 20-tól 22-ig a Pilis szép vidékén kalandoztunk, és részt vettünk a jubileumi Természetjárók Napján Dobogókőn (Szervező: Őri Zsuzsanna). Októberben a Baranyai-dombságban – Liptód bázissal – töltöttünk túrákban, rendezvényekben gazdag 3 kellemes napot.

Ismét sikerrel rendeztük meg az országosan meghirdetett Baranya-Tolna Teljesítménytúránkat (a 30 km-es távot 12., a 15-öst 8., a 7 km-es pedig 1. alkalommal), továbbá a Komlói-Napok utórendezvényeként a „Jó szerencsét!” Bányász Emléktúránkat (6. alkalommal a 16 km-es és 1. alkalommal a 8 km-es távot), valamint társszervezésben ismét (már 5. éve) megtartottuk a „Mecseki láthatatlanok” (56, 28, 14, 7 km) nyomában Történelmi Emléktúrát, amely egyre népszerűbb.

A bányászhagyományok és emlékek megőrzése egész évben fontos számunkra!

Ennek a fentin kívül fontos pontja a Borbála – Napok részeként – hagyománnyá váló –  III. Szent Borbála Emléktúránk megtartása, rövidebb és hosszabb távval, valamint aktív részvételünk a bányász rendezvényeken, koszorúzásokon.

Ez évben is társrendezői voltunk a Baranyai-dombság felfedezését célzó Törökvári – Napok gazdag programjának. Köszönet sok-sok tagunknak, akik bármilyen feladatot vállaltak a fenti programok szervezésében, rendezésében, lebonyolításában!

Szervezetten ismét nagy létszámmal vettünk részt a Tenkes Teljesítménytúra különböző távjain, de tagjaink egyénileg is több teljesítménytúrára neveztek az elmúlt évben.

2013-ban új színfoltként lehetőségük volt tagjainknak és a hozzájuk csatlakozóknak egy-egy napos – a település nevezetességeit is megismertető – fürdő-túrára (Szervezője: Feketéné Móró Erzsébet).

2013-ban is töretlen volt az Örökségünk – délutáni diskurzus sorozatunk (Az érdekes témájú képes élménybeszámolók egyesületi előadói: Breitenstein Ferenc, Fehér István és Fehérné Kardos Ágnes, Feketéné Móró Erzsébet, Őri Zsuzsanna. Szervező: Őri Zsuzsanna).

A városi szervezésű rendezvényeknek ismét aktív részesei voltunk.

Így a Civilek VI. Találkozóján „Csemegék a természetből” szlogenünkhöz híven ízletes harapnivalókkal, itókákkal és természetismeretet adó információkkal, játékokkal vártuk sátrunkba az érdeklődőket, így is népszerűsítve a természetjárást, a környezetvédelmet, egyesületünk lehetőségeit (Segítők: Balás Lászlóné, Csoknyay Istvánné, Feketéné Móró Erzsébet, Kapitány Albert, Kilin Sándor, Stranszky Istvánné, Kühár Zsuzsa, Hering Györgyné, Magyarity Julianna, Németh Katalin, Németh Margit, Őri Zsuzsanna, Szabó József, Szabó Józsefné, Zsula Ákos). Ahogy ezen célokat szolgálták a Közösségek Házával együtt meghirdetett túráink a tavaszi-őszi szünetben, valamint a nyári-napközi idején a diákok részére. Felkérésre Sikondán, a Sakk-táborban résztvevő ifjaknak vezettünk túrát, és rendeztünk svéd-pályás tájékozódási játékot (Őri Zsuzsanna, Zsula Ákos). 2013-ban is segítettük a kistérségben élő diákoknak hagyományosan meghirdetett „Mecseki Barangolások” verseny megrendezését (Benke Györgyné, Őri Zsuzsanna). Felkérésre elláttuk a Mecsek 50 TT. Vörösfenyő kulcsosháznál lévő állomáspont teendőit (Benke Györgyné, Kilin Sándor, Őri Zsuzsanna).

Júniusban a Vörösfenyő kulcsosháznál ismét házigazdái voltunk a Civil Vezetők Fóruma által szorgalmazott – remekül sikerült – civilek baráti találkozójának.

2013-ban negyedszer adtuk át a „Csírázó” Komlói Tehetségekért alapított  „Horváth Zoltán” Emlékdíjat, amelyet a pályázatok értékelése után, a szakmai zsűri Rados Virágnak, a legeredményesebbnek tartott végzős komlói általános iskolásnak ítélt.

Hagyományainkhoz híven, meghitt karácsonyi ünnepséggel zártuk a múlt évet is. Kapcsolattartás, információ: a havonta tartott vezetőségin és túragyűlésen, továbbá a honlapról és programfüzetünkből tájékozódhattak tagjaink és az érdeklődők.

Végzett munkáink: A diákszállást biztosító Vörösfenyő kulcsosház, valamint környékének tisztán- és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodtunk. Augusztus elején egy kőműves szakember segítségével elvégeztük a már nagyon aktuális javítási munkákat (Kilin Sándor, Őri Zsuzsanna, Szabó József), majd a tisztasági festést (az ügyeletes szoba kivételével valamennyi helyiségben és a WC-ben is), továbbá a műanyagpadlók szegéllyel való leragasztását (Békés István, Csordás Nikolett, Horváth Attila, Kilin Sándor, Németh Margit, Őri Zsuzsanna, Panta György, Varga Nándor, Varga Nándorné, Zana Szilvia). Ezt követte a munkatúra, ahol a nagytakarítás nyomán minden a helyére került és ragyogott a tisztaságtól (Csordás Nikolett, Feketéné Móró Erzsébet, Horváth Attila, Kapitány Albert, Kilin Sándor, Magyarity Julianna, Nagy Istvánné, Németh Margit, Odor Erzsébet, Őri Zsuzsanna). Az ügyeletes sok időt igénylő rendbetételét és a kannák kimosását és fertőtlenítését egy külön napra ütemeztük és végeztük el (Horváth Attila, Kapitány Albert, Kilin Sándor, Németh Katalin, Németh Margit, Őri Zsuzsanna, Panta György, Zana Szilvia, Zsula Ákos). Október második felében rendbe tettük a fáskamrát és gyarapítottuk fakészletünket (Benke Györgyné, Kapitány Albert, Kilin Sándor, Miklovits György, Németh Margit, Őri Zsuzsanna, Szabó József). Az ügyeletesben rossz állapotban lévő kályhát elszállították, megjavították és visszajuttatták (Miklovits György, Szabó József).

A Vörösfenyő kulcsosház forgalma: 2013-ban 195  fő 29 napot, összesen 302  vendégéjszakát töltött nálunk, de tagjaink is szívesen vették igénybe a kulcsosház napközbeni és alvási lehetőségeit. Vendégeinket mindig ügyeletes segíti, hogy zökkenőmentes és kellemes legyen a kulcsosházunkban töltött idejük (Ügyeletet vállalt: Horváth Attila és Csordás Nikolett 2 , Kilin Sándor 3, Miklovits György 1, Németh Katalin 1, Németh Margit 2, Őri Zsuzsanna 8 + 2 éjszakát Zsula Ákossal ). A vendégekkel való kapcsolattartást, a ház kiadásával járó teendőket múlt évben is Német Margitka végezte. Köszönjük munkájukat!

Egyéb: Ahhoz, hogy az egyesület élete minden területen jól működjön, a vezetőségi tagok nagyon sokat dolgoznak! Külön köszönjük Fehérné Kardos Ágnesnek a tagnyílvántartást és a teljesített túrák regisztrálását, Németh Margitkának a könyvelést, a rendszeres gazdasági tevékenységét, Feketéné Móró Erzsébetnek a megyei szövetséggel való kapcsolattartás... Bora Tiborné túratársunknak a szakszerű és rendszeres pénzügyi ellenőrző tevékenységért jár a köszönet!  Az egyesület honlapjára Rácz Jánosné tette fel az információkat. Köszönjük Neki!

Természetesen minden tagnak köszönet jár, aki bármilyen ténykedéssel segítette közösségünket!

Anyagi bázisunk: A tevékenységeinkhez szükséges anyagiakat szerény egyesületi tagdíjunkból, a kulcsosházunkban éjszakázók szállásdíjából, a Nemzeti Együttműködési Alap működési pályázatából, a Komló Város Önkormányzata, valamint Polics József Komló város polgármesterétől kapott támogatásból és több magánszemély adója 1%-ának részünkre való juttatásából tudtuk biztosítani.

Elismeréseink, eredményeink, teljesítményeink 2013-ban: A Magyar Természetjáró Szövetség Feketéné Móró Erzsébetnek kimagasló természetjáró tevékenységéért Dr. Téry Ödön Emlékérmet adományozott. Szorgalmas természetbarát munkájáért Magyarity Julianna és Németh Katalin BMTSZ elismerésben részesült.

A túrákon elért pontok alapján legjobb túrázóink 2013-ban: Takácsné Jakabos Laura  3841 pont (benne az El Camino is!), Feketéné Móró Erzsébet 2325 pont, Kapitány Albert 2132 pont, Kühár Zsuzsanna 1344 pont, Odor Erzsébet 1305 pont, Balás Lászlóné 1186 pont, Csoknyay Istvánné 1161 pont, Őri Zsuzsanna 1156 pont, Sisák Tiborné 1094 pont, Sisák Tibor 1036 pont. A 18 év alatti kategóriában Zsula Ákos 590 pont.

Túraminősítések 2013-ban

 Aranyjelvényes:

Ezüstjelvényes:   

Bronzjelvényes:

Túramozgalmak 2013-ban:  A Mecsek turistája és a Mecsek forrásai mozgalmakat Balás Lászlóné és Magyarity Julianna, az Öreg Bakony bakancsosa és a Szent Imre Vándorút mozgalmakat Feketéné Móró Erzsébet teljesítette.

Kapcsolataink: Új színfolt, hogy együttműködési megállapodást kötöttünk a Nagy László Gimnáziummal, így decemberben már „Önkéntes munkát végző fiatalok” is segítették rendezvényeinket. Továbbra is jó kapcsolatunk van a Baranya és Tolna Megyei Természetbarát Szövetséggel, a Mecseki Erdészeti Zrt. Pécsváradi Igazgatóságával és Komló Város Önkormányzatával. Ezúton is köszönjük a Közösségek Házával történő rendszeres együttműködést, valamint a Vargánya Tanya Bt. és a Muzeális Gyűjtemény támogatását. Több komlói civil szervezettel is jó kapcsolatot ápolunk. Mecsekpölöske Önkormányzatának megkeresésére és kérésére, a kulcsosháznál lévő egyik csillénket, Bányászati emlékhely kialakításának céljára eladományoztuk.

Köszönet Simonné Döme Ildikónak és Jégl Zoltánnak, az évek óta jól működtetett Civil Vezetők Fórumáért, ahol rendszeres információkhoz, segítséghez juthatunk.

 

2014-ben is örömmel várunk mindenkit! Továbbra is térítésmentesen biztosítunk lehetőséget a túráinkon, az egyéb rendezvényeinken való részvételre!

(Kivéve a nevezési díjas teljesítménytúrákat

 

 

                                                                                  Őri Zsuzsanna

                                                                                           elnök

 

Megtekintések száma: 824 | Hozzáadta:: HétdombTE | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Emlékdíj-menü:
Adó 1%
A Hétdomb Természetbarát Egyesület tag­ja­i tisztelettel vár­ják a 2019. évi jö­ve­de­lem­adó 1 %-ának fel­ajánlását, mely összeget az alap­szabály szerinti célok meg­valósítására hasz­nál­nánk fel.
Adószámunk:
1 8 3 1 3 7 7 8 – 1 – 0 2
Belépés
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0