Vasárnap, 2018.Már.18, 23:13:54
Üdvözöllek Vendég | RSS

Főoldal » 2017 » Április » 28 » Felejthetetlen élmény!
08:05:35
Felejthetetlen élmény!

Roki csapat” a „Hétdombosoknál”

https://www.facebook.com/hetdombte/posts/722063321304641?notif_t=like&notif_id=1493347814900365 

https://www.facebook.com/zsuzsanna.ori1/posts/1579665805386116?notif_t=like&notif_id=1493348019846115

Ha november, akkor Rockenbauer Pál emléktúra Zengővárkonyba!

Délben találkozás az első magyar természetfilmes sírjánál egykori kollégáival és tisztelőivel. Közös emlékezés, nótázás és baráti beszélgetés…

Már több mint 15 éve várjuk minden novemberben ezt a napot, örülünk ezeknek az együttléteknek, érdeklődéssel és élvezettel hallgatjuk a „Másfél millió lépés Magyarországon” és az „...és még egy millió lépés...” forgatása alatti történeteket, anekdotákat.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy a rendkívüli tudással, emberséggel és nem mindennapi humorral megáldott Rockenbauer Pál – bátran állíthatom – méltó követői elfogadták meghívásunkat, és három felejthetetlen napot tölthettünk együtt. Bár fizikai értelemben nyolcan érkeztek hozzánk Budapestről, a soha nem felejtett kolléga, barát mindvégig velünk volt. Hiszen 30 év távlatából sem halványodhatott el különleges személyiségének emléke. Beléjük ivódott, ma is ott él minden porcikájukban!

Április 21-én délután az Örökségünk – délutáni diskurzus sorozatunkra „Szépségek és értékek világunkban” vártuk Őket a Közösségek Háza turistákkal, érdeklődőkkel teli termébe.

Kisebb technikai malőr után meg is érkezett:

(Gyenes Károly bemutatása szerint..)

Heincz László, Rockenbauer filmjeinek világosítója, asszisztense, térképésze, mindenese.

Oszkay Judit, a felesége, aki a „Másfél millió lépés...” utolsó hetében (1979) a csapattal gyalogolt, mint főiskolás.

Sáfrány József, (Safi) aki a Rockenbauer természetfilmes hagyományok legkiválóbb folytatója, az Antarktiszon kívül minden földrészen járt és forgatott, mondhatni otthon van. „Afrika a második hazája”.

Kedvese, Czeiner Kata, kiváló extrém sportlady.

Tolnai Ferenc, (Firinc), aki a kereket tolta 3 és félezer kilométeren keresztül.

Gyenes Júlia, aki az „...és még egymillió lépés...” (1986) mecseki forgatásán Kobak kutyáját vezette a Fehérkút-Zobák-Kisújbánya szakaszon.

Buzás Károly, a stábnak csak – R. Pál elnevezése szerint – Small Charles, aki kiváló túraszervező, és 1986 óta velük gyalogol.

 

...és a „roki” csapat „szóvivője”:

Gyenes Károly, rendező, szerkesztő..., aki az „...és még egymillió….” idején (1986) volt a stáb tagja. Filmjei többek között: Szép szőke szerelmünk, a Tisza - Magyarország madártávlatból - Magyarország nemzeti parkjai - Európa kék szalagja, a Duna - Szót kér a természet…

Hamar tudatosult mindenkiben, hogy az a pár óra nagyon kevés az együttlétre. Azért kaptunk kis ízelítőt Safi egyik Afrikát bemutató filmjéből (a Duna World-ön játszák a hetekben), a Rockenbauer Pál sajnálatos halálának 10. évfordulója tiszteletére készült filmből, filmes emlékekből, beszélgetésekből…

Ezután élmény" volt 22 óra tájékán a sötétben, hatalmas sárban, nagy hátizsákokkal begyalogolni a szállásunkra, a Vörösfenyő kulcsosházunkba!

Természetesen második otthonunkba vittük magunkkal azt a bekeretezett képet, amelyen Rockenbauer Pál és a sorozat narrátorra, Sinkó László mosolyog, és amit Karcsiéktól kaptunk a virágcsokor és az eredeti filmet tartalmazó 3 DVD megkoronázásaként.

Szombaton Püspökszentlászlón – Tóth Klárika, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöke jóvoltából – fogadtak és végigvezettek bennünket a felújított kastélyban, templomban. Ezután az áprilisi, váratlan havazás következtében kidőlt fák, letörött ágak között felvergődtünk a Diós-kút alatti erdészeti útra, ahol nagy örömünkre a majdnem összefüggő hótakaró alól azért néhány bánáti bazsarózsaszál és „csokor” várt ránk. Jólesett a rövid, de kalandos túra után megpihenni a Hosszúhetényben található Almalomb kulináris kitérő és találkozóhely éttermében. „Almalomb egy örökség, egy vízimalom a 19. századból, egy malommúzeum és étterem otthona”. (Egyszer mindenkinek el kell mennie.., aztán úgyis visszatér!)

Délután tettünk egy kitérőt a Mánfai Árpád-kori templomhoz. Készültünk, így Barátaink örömére, az ódon falak között mondhattuk el számukra a műemlék két rövid mondáját. Még jutott pár óra lubickolásra is a magyarhertelendi termálvízben, majd indultunk és épp besötétedés előtt visszaértünk a kulcsosházunkba. A kellemes nap és baráti hangulatban töltött estét követően – ha nehezen is – nyugovóra tértünk, hogy erőt gyűjtsünk.

Vasárnap reggel a Cigány-hegyi kilátót tűztük ki úti célunknak. Természetesen érintve a Dobogó csúcsát, kis kitérővel a Szószéket…

Hatalmas, csúszós sár, fent bokáig érő hó, kidőlt fák, leszakadt lombos ágak, szemerkélő eső, néha viharos szél havazással, időnként felragyogó napsütés… tette változatossá és persze nehézzé túránkat.

Mindez azonban csak mellékes volt, mert élveztük az együtt töltött idő minden percét! Ebéd után elérkezett a cseppet sem várt, és érzékeny búcsúzás ideje…, menniük kellett.

Nem tudom visszaadni azokat a fantasztikus, szívet melengető és lélekemelő pillanatokat, amelyeket átélhettünk Velük!

Csak ismételten megköszönhetem Nékik és a „Sors”-nak, hogy megadatott! Kincset kaptunk és adtunk, hiszen búcsúzóul átölelhettük egymást és a baráti szeretet – ami elmondásuk szerint Rockenbauer Pálból is áradt – körbe vehetett bennünket!

Őri Zsuzsanna

 

 

Megtekintések száma: 131 | Hozzáadta:: talpnyomtalanul5279 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Adó 1%
A Hétdomb Természetbarát Egyesület tag­ja­i tisztelettel vár­ják a 2015. évi jö­ve­de­lem­adó 1 %-ának fel­ajánlását, mely összeget az alap­szabály szerinti célok meg­valósítására hasz­nál­nánk fel.
Adószámunk:
1 8 3 1 3 7 7 8 – 1 – 0 2
Belépés
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0